понеделник, 8 юни 2009 г.

Жегата буди гигантите



ма няколко начина за ловене на бял амур.При риболова на амури с тегло над 5 кг. се практикува само техника на дъно. Специално въдици за амури се залагат на река Дунав и на язовири като "Овчарица" и "Жребчево" където риби с тегло от 15 до 35кг. се ловят често.По останалите водоеми въдиците се залагат за шаран,а белия амур се лови между другото.Съвременният шаранджийски риболов включва и риболова на бял амур. Тениката "на косъм" при риболов с наниз от стара царевица или протеинови топчета дава отличен резултат и при при риболова на бял амур. При тези системи се игнорират дребните риби и на такъма  налитат само елитни екземпляри. Такъмът се занася с лодка на дистанция около 200м. Между две шамандури се захранва обилно със стара царевица по веднъж на ден. Лови се или с Pop-up монтаж или с горен монтаж - повод на 50-60см, над оловото Шаранджийските въдици със сигнализатори са най-добрият избор. По платените водоеми се ловят все по-често амури на плувка. Те разбира се са доста по- малки и е възможно да се ловят с мач въдица или с телескоп макара. Забърква се сравнително рахава захранка, в която се добавя кутия сладка царевица. Там където има амури, не е проблем да се уловят по десетина на ден. 

Да се ловят бели амури с тегло до 3кг, гарнирани с едри шарани и каракуди, се понрави на стотиците риболовци, обградили гребната база  в Пловдив  през уикенда. Едни се справиха по-добре, други не дотам. Най-много риби естествено се ловиха в блозост до моста. Там първият улови близо 25кг, за три часа риболов. По-нататък резултатите намаляваха до към 4-5кг. Все пак се ловиха много риби  и стана изключителна итересно състезание. 

                                                                                                   От Калоян Белополски

Няма коментари:

Риболов на сом с буй

Големите риби за стръв се презентират най-точно с буй. Експертът Карл-Хайнц Хьор описва с всички подробности този изпитан метод за река и яз...